[colbonews.co.il] 82 אחוז מהסטודנטים באוניברסיטת חיפה לא חיפאים

Новости Хайфы от местных ивритоязычных источников и обсуждение их
Аватар пользователя
Инфодроид
Робот
Стаж: 4 года 2 месяца
Сообщений в этой теме: 1
Получено реакций: 0
фев 2022 10 20:02

[colbonews.co.il] 82 אחוז מהסטודנטים באוניברסיטת חיפה לא חיפאים

Непрочитанное сообщение Инфодроид

 

יותר מ-80 אחוז מהסטודנטים הלומדים כיום לתואר ראשון באוניברסיטת חיפה אינם חיפאים. כך עולה מהנתונים שהעבירה האוניברסיטה לבקשת "כלבו – חיפה והקריות". על פי הנתונים, בשנת הלימודים הנוכחית, תשפ"ב, נכון ל-6 בפברואר 2022, לומדים באוניברסיטת חיפה רק 18.1 אחוז סטודנטים חיפאים. לפי נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) בשנה האקדמית שעברה, תשפ"א, רק 18.3 אחוז מהסטודנטים היו חיפאים, ושנה לפני כן, תש"פ, היו עוד פחות חיפאים – רק 17.8 אחוז.

איך קרה שכ-50 שנה לאחר ההכרה באוניברסיטה המקומית כאוניברסיטה עצמאית (האוניברסיטה נוסדה כמכון אוניברסיטאי אמנם כבר בשנת 1963 בחסות האקדמית של האוניברסיטה העברית בירושלים, אך רק בשנת 1972 הוכרה כאוניברסיטה עצמאית – ש"מ) מעדיפים חיפאים רבים לא ללמוד במוסד האקדמי החיפאי? יותר מכך, רוב הצעירים החיפאים, איתם דיברנו, עזבו בעקבות הלימודים את העיר למרות אהבתם אליה, והחשיפה למקומות אחרים הביאה את חלקם להחלטה להישאר בינתיים מחוץ לעיר.

שאלנו חמישה סטודנטים, תושבי חיפה, שבחרו ללמוד באוניברסיטאות עיוניות מחוץ לחיפה ושני מרצים מאוניברסיטת חיפה – מהי לדעתם הסיבה למצב הזה שנוצר. מתברר, שלא הכל תלוי באוניברסיטה, ויש דברים הקשורים לרצון הסטודנטים לצאת מהעיר למקום אחר. כך או כך, לא בטוח שראש העיר החיפאי המיתולוגי, אבא חושי, שהיה מבין יוזמי הקמת המוסד האקדמי החיפאי היה מתגאה בנתונים.
הסטודנט עידו זק
עידו זק בחר לנדוד 200 ק"מ דרומה מחיפה, כדי ללמוד לתואר ראשון ושני באוניברסיטת בן גוריון שבנגב במגמות שפות זרות ובלשנות.

זק: "מההתחלה שקלתי ללמוד באוניברסיטת בן גוריון או באוניברסיטה העברית. היה לי מאוד ברור שאני לא רוצה ללמוד באוניברסיטת חיפה, למרות שזו גם הייתה אפשרות מבחינת תחום ההתעניינות שלי. שמעתי על אוניברסיטת חיפה דברים ככה ככה, ואני לא יכול לומר לך שאלה היו בהכרח דברים טובים. אוניברסיטת בן גוריון הרבה יותר טובה ממנה. מבחינה סטודנטיאלית וחברתית, היה לי ברור שיהיה לי כיף יותר במקומות אחרים. גם שתי אחיותיי למדו באוניברסיטת בן גוריון. אני למעשה חיפשתי תואר שאוכל ללמוד בו רק בשפה האנגלית. תואר שהוא כל-כולו באנגלית, ובאוניברסיטת חיפה לא הציעו לי את זה. בנוסף, היה לי גם רצון לגור במקום אחר".

איך זה ללמוד בבאר שבע, עיר שמאוד שונה מחיפה?

"ללמוד לתואר ראשון בבאר שבע זה מדהים. מאוד נהניתי. גם למדתי ברמה מאוד גבוהה בהמון תחומים, ומבחינה חברתית הקמפוס של אוניברסיטת בן גוריון הוא אחד המקומות הפוריים ביותר לסטודנטים צעירים בישראל כרגע. גם חיי העיר בבאר שבע לסטודנטים הם בועה מאוד נחמדה. רכשתי חברים חדשים לחיים והכרתי עיר מאוד מיוחדת".

לדברי זק, למרות שהמחלקה שבה למד היא אינה בינלאומית, רמת הסגל היא מאוד גבוהה. "יש שם לא מעט בוגרי אוניברסיטאות יוקרתיות כמו ברקלי".

פגשת חיפאים בקמפוס?

"בוודאי, לא מעט. יש שם הרבה חיפאים. לדעתי, בתקופה האחרונה אפילו הזרם של הסטודנטים החיפאים גבר".
הסטודנטית אלה פישמן
אלה פישמן למדה ביולוגיה לתואר ראשון במכללה האקדמית אורנים. "אורנים היא שלוחה ייעודית של אוניברסיטת חיפה במקצוע שלמדתי", מסבירה פישמן, "לכן התואר שלי נחשב לתואר מאוניברסיטת חיפה. אבל את התואר השני שלי אני לומדת באוניברסיטת תל אביב".

למה לא המשכת בחיפה?

"המוניטין של אוניברסיטת חיפה לא נחשב כל כך בתחומים שלי. הם נחשבים טובים יותר בתחומים ההומניים. כשהולכים ללמוד לתואר שני, כבר מכירים באופן אישי את החוקרים, ועדיין החוקרים באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטה העברית נחשבים יותר. חיפשתי חוקרת ספציפית. זה היה מאוד חשוב לי – המחקר והחוקרת.

"בנוסף, היה לי עוד שיקול. רציתי לגור בעוד מקום מלבד חיפה. אני אחזור מתישהו לחיפה, אבל קודם כל אני אגור בעוד מקומות. הבעיה היא שכשאתה גר בתל אביב, מאוד קשה לחזור לגור בחיפה. נחמד לבוא ולבקר את ההורים, אבל מרכז הארץ זה משהו אחר. חיפשתי גם מקום עבודה, והכל היה במרכז הארץ. בתחום הביולוגיה, יש כאן, במרכז, הרבה יותר מקומות מאשר בחיפה".
הסטודנטים שבחרו בירושלים
ניתאי דרורי, תושב חיפה, למד כימיה והנדסת חומרים באוניברסיטה העברית בירושלים, ואף העתיק את מגוריו לבירה. "רציתי לצאת קצת מחוץ לעיר", הוא אומר, "אני מאוד אוהב את חיפה, ואפילו אחרי התקופה בירושלים, אני יכול להגיד שאני עדיין מעדיף את חיפה".

ובכל זאת, כשהגיעה העת לבחור לימודים, בחרת בירושלים. מאיזו סיבה?ֿ

"חייתי בחיפה כל החיים. הייתי פה בשנת שירות, בצבא, והרגשתי שצריך לראות מה קורה בחוץ, כך שההחלטה שלי היא חצי גאוגרפית״.

ומהו החצי השני?

"באוניברסיטת חיפה אין את המקצועות שרציתי ללמוד".

כשבדקת מה אתה רוצה ללמוד, פנית רק לאוניברסיטה העברית או לכל האוניברסיטאות?

"רק לעברית".

עכשיו דרורי ממשיך לתואר שני באוניברסיטה העברית.

Изображение

אוניברסיטת חיפה (צילום: Magiorestock/depositphotos.com)

חיפאי נוסף שלמד באוניברסיטה העברית הוא יונתן אוסיה. גם הוא, כמו דרורי, ממשיך לתואר שני בירושלים בפיזיקה וכימיה.

כשהגשת מועמדות להתקבל, חשבת גם על אוניברסיטת חיפה כאופציה? או אולי ללמוד מקצוע אחר?

"מבחינתי, אוניברסיטת חיפה לא הייתה רלוונטית לתחום ההתעניינות שלי, וגם רציתי לגור מחוץ לעיר שלי".

יש חוג פיזיקה באוניברסיטת חיפה בפקולטה למדעי הטבע. יכולת לבחור ללמוד בעירך. האם שקלת את האפשרות הזו בכלל?

"לא ממש בדקתי את אוניברסיטת חיפה. לפי מה שאני יודע יש לאוניברסיטת חיפה שם לא משהו בתחום המדעים המדויקים, אז בכלל לא פניתי לשם".

מגורים מחוץ לחיפה כרוכים בהוצאות נוספות, שלא היו לך אם היית מתגורר בעירך. לקחת את זה בחשבון?

"נכון, זה הרבה יותר יקר לגור מחוץ לחיפה, אבל למרות זאת היה חשוב לי לשנות אווירה ולבדוק איך זה לגור בעיר אחרת".

פגשת עוד סטודנטים חיפאים במהלך הלימודים באוניברסיטה העברית?

"כן, בטח. לומדים שם לא מעט חיפאים שהכרתי, מלבד חברים חיפאים שהכרתי עוד מחיפה, פגשתי חברים חדשים, שגם הם למדו באוניברסיטה העברית".

לפני שנרשמת, מה ידעת על המוניטין של האוניברסיטה העברית?

"ידעתי שיש לה שם טוב ושהיא אחת מהאוניברסיטאות המובילות בארץ. למעשה, בתואר הראשון אתה לא כל כך מסתכל על הפרמטר הזה, אבל בתואר השני זה כבר משהו אחר, ולכן בחרתי ללמוד גם את התואר השני שם. בחירת אוניברסיטה מחוץ לעיר המגורים שלך היא נקודה מאוד מעניינת. שמתי לב שחיפאים אוהבים מאוד לצאת מחיפה. אני מכיר הרבה יותר ירושלמים שנשארו בירושלים ולומדים באוניברסיטה העברית מאשר חיפאים שנשארו ללמוד באוניברסיטת חיפה. נכון, שאין באוניברסיטת חיפה הרבה מקצועות טכנולוגיים, אבל אם ניקח לימודי משפטים, למשל, לבית הספר למשפטים באוניברסיטה העברית יש שם מעולה".

סטודנט חיפאי נוסף שלמד באוניברסיטה העברית הוא גל לוז-הלוי. "התחלתי ללמוד פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה, ואחר כך עברתי לפילוסופיה ומתמטיקה", הוא מספר.

אלו מקצועות שאפשר ללמוד גם באוניברסיטת חיפה. למה לא בחרת להישאר כאן?

״לא בחנתי בכלל את האפשרות של ללמוד בחיפה. מבחינת התואר ששרציתי לעשות, האוניברסיטה העברית מאוד התאימה לי. התקבלתי לתוכנית ספציפית עם דירוג מאוד גבוה, תוכנית שהיה מאוד קשה להתקבל אליה. אני אוהב לרדת לעומקם של דברים, להתפלסף, ובאוניברסיטה העברית נתנו לי את זה. בדירוגי האוניברסיטאות של הטיימס ושנגחאי, יש שנים בהן אוניברסיטת חיפה כלל לא הופיעה. זה גם נראה לי הגיוני לא לגור בעיר יחד עם ההורים. רציתי לצאת לדרך עצמאית. זה לא שיש לי משהו אנטי חיפה. גם אז חשבתי דברים טובים על חיפה, והיום אפילו יותר, אחרי שהתנסיתי במקומות אחרים. אני לא חושב שאעבור מכאן".

לוז-הלוי מספר שיום אחד הוא ישב בבניין ענק בקמפוס של האוניברסיטה העברית, ופתאום הוא קלט ש-15 אחוז מהסטודנטים שם הם חיפאים. "היו שם הרבה, ממש מדהים. יש לאוניברסיטה העברית ייחודיות משלה שמושכת אליה הרבה סטודנטים. רמת הלימודים מאוד גבוהה ומאוד נהניתי. וזה מה שציפיתי".

 

The post 82 אחוז מהסטודנטים באוניברסיטת חיפה לא חיפאים appeared first on כלבו – חיפה והקריות.

Новая тема Ответить
  • Похожие темы
    Ответы
    Просмотры
    Последнее сообщение

Вернуться в «Новости от местных изданий»

Disclaimer